Složení medu |
|||
Jednoduché cukry |
Květový |
Medovicový |
|
Fruktoza - (ovocný cukr) | 38,2 % | 31,8 % | |
Glukoza - (hroznový cukr) | 31,3 % | 26,1 % | |
Složité cukry |
|||
Sacharoza - | 0,7 % | 0,5 % | |
Jiné cukry - | 9,5 % | 22,1 % | |
Minerální látky |
|||
Draslík - | 205 | 1676 | mg/kg |
Sodík - | 18 | 76 | mg/kg |
Vápník - | 49 | 51 | mg/kg |
Hořčík - | 19 | 35 | mg/kg |
Železo - | 2,4 | 9,4 | mg/kg |
Mangan - | 0,3 | 4,1 | mg/kg |
Křemík - | 9 | 14 | mg/kg |
Zinek - | 1,2 | 2,5 | mg/kg |
Ostatní |
|||
ph - | 3,4 | 6,1 | |
Voda -18 % , Tuky - 0,015 % | |||
Vitamíny -B1,B2,B3,B5,B6,C - | vše v | malém | množství |
Něco o medu,
-
7- Vlastností medu
1.Čistý přírodní produkt
2.Snadno stravitelný
3.Přírodní zdroj energie
4.Posiluje imunitu
5.Napomáhá při léčení chorob
6.Obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerální látky
7.Odpovídá zdravé výživě
-
Sklenice včelího medu - pul lékárny doma
1. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu, odpovídá zdravé výživě a je zdraví prospěšný.
2. Příznivě ovlivnuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti .
3. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitamínu.
Kupujte med přímo u včelaře
-
Med kupujte přímo od dobrých včelařu které znáte a duvěřujete a na jehož poctivost se mužete spolehnout, je zarukou vysoké kvality! Dobrý včelař se poctivě stará o svoje včelstva a po zdravotní stránce je má vpořádku. S medem nakládá šetrně v pruběhu celého procesu jeho vzniku a dodržujte zásady higieny.
Uskladnění medu
-
Vysoký obsah cukru v medu má samokonzervační učinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med skladujeme v uzavřeném obalu ( sklo,keramika,nerez ,plast ) v suché tmavší místnosti při teplotě do 25°C a relativní vzdušné vlhkosti nejvíš do 70%. Med snadno přijímá vzdušnou vlhkost a cizí pachy.
Rozehřátí medu
-
Krystalizace medu je přirozený procez a je známkou kvality. Některé medy ( řepkový ) začnou krystalizovat během týdne takový med mužeme bud rozehřát nabo napastovat. Do puvodního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahříváním ve vodní lázni. Voda by neměla přesáhnout 45°C.
-
Med by se neměl dávat do horkého čaje, teplota nápoje by měla klesnout na min.50°C . Vysokou teplotou by se zničily jeho učinné látky,tak by se stal jen drahým sladidlem.